Toitlustusasutusi avatakse praegu peaaegu et iga päev, mis on märk majanduse heast käekäigust ja inimeste sissetulekute kasvust. Siiski ei too kõik toitlustuspinnad loodetud tulu söögi- või joogikohtade pidajaile ega üürileandjaile, kirjutab Arco Vara äripindade valdkonna juht Reimo Simsalu.
Ärikinnisvara vahendajail on kokkupuuteid mitut liiki varadega, alates büroopindadest ja ladudest ning lõpetades toitlustuseks kõlblike ruumidega. Viimane segment on keeruline selle poolest, et lisaks asukohale ja konkreetsetele majanduslikele aspektidele tulevad mängu mitmed meeleliselt tajutavad nüansid nagu interjöör, teenindus, toidu maitse, meedia- ja tarbijate hinnangud jms.
Senise kogemuse põhjal võib öelda, et pikemaajalise ja stabiilsema üürniku kohviku- või restoranipinnale leiab nende ettevõtete hulgast, kes teevad nii-öelda iseloomuga toitlustuskohti ja tabavad turutrende. Näiteks on eestlaste seas praegu väga populaarne Aasia köök ja mitte isegi niivõrd Hiina, kui Tai, Jaapani ja Korea köögid.
Nendes ja teisteski heades restoranides on tavaliselt järjekorrad, keskpärased toidukohad aga virelevad ja lõpetavad üsna pea tegevuse. Toidukoha üürile andmisel tuleb arvestada sellega, et vaid vähesed neist jäävad püsima aastateks. Heaks näiteks on siin Olde Hansa – omanäoline ja kordumatu keskaegne restoran.
Loomulikult on restorani, pubi, kohviku või baari interjöör ning asukoht tähtsad, aga klient tuleb kohale ikkagi peamiselt toidu pärast. Mõni šašlõkikoht ei näe kaugeltki peen välja, kuid töötab aastaid uuenemata, sest inimesed hindavad seal pakutavat toitu ja teenindust.
Kusjuures hea restoran ei pea asuma kindlasti kesklinnas, kuna mõnusa toidunaudingu järele ollakse valmis ka kaugemale sõitma.
Praegu tundub, et toitlustusettevõtjail on kuldaeg. Heade restoranipindade nõudlus ületab suuremates linnades pakkumist, mistõttu näeme, kuidas uusi söögikohti avatakse ka vastavaks otstarbeks kohendatud elumajades. Loodame siis kõik, et meie majandus püsiks heal järjel, sest sellest sõltub otseselt toitlustuskohtade käekäik.